Талант срещу гении. Каква е разликата?

Талант срещу гении. Каква е разликата?


Волейболните треньори са изправени пред сложната задача да управляват отбори, съставени от играчи с различни способности. Оптимизирането на таланта при отчитане на ограниченията е от решаващо значение за успеха на корта.

Тази статия предоставя на волейболните треньори ключови идеи за:

  • Разбиране на разликите между талант и гений.
  • Използване на таланта като ефективен модел за по-малко квалифицирани играчи.
  • Внимавайте с играчите от средно ниво  да подражават на гениите.
  • Насърчаване и развитие на таланти в екипна рамка.
  • Съгласуване на треньорския подход със силните и слабите страни на играчите.

Правилното разграничаване и интегриране на таланта и гениалността позволява на треньорите да поставят реалистични очаквания, които извеждат най-доброто от индивидите и отбора като цяло. Чрез изследване на тези концепции, треньорите могат да приспособят своето обучение, развитие и стратегия за оптимално представяне.

Ръководството синтезира установени най-добри практики за треньорство по волейбол с конкретни примери. Треньорите трябва да адаптират тези принципи въз основа на уникалните способности на своите играчи. С признателност за различните нива на умения, треньорите могат да изградят сплотеност и високи постижения.

foto:fivb.com

Разбиране на разликата между талант и гений

Талантът и гениалността представляват различни нива на атлетични способности, които треньорите трябва да разберат. Талантът се отнася до играчи, които могат постоянно да успяват в задачи, с които обикновените играчи се борят. Например, талантлив волейболист може да се отличи с удрянето  на топката от втора линия по острия диагонал. Те могат редовно да изпълняват тази трудна атака, когато повечето играчи не биха успели да  осъществят контакт .

Гениалността представлява изключително ниво на представяне в сравнение с таланта. Един гениален играч може да успее в подвизи, които дори талантливите играчи не могат да си представят или постигнат. Например, гениален разпределител може да изобрети нов революционен стил на бързо подаване или пускане  на топката над мрежата. Тяхната креативност и умения ги правят способни на удари, които никой друг не може да измисли или изпълни.

За треньорите е жизненоважно да идентифицират таланта и гениалността, когато избират и оценяват играчите. Талантът осигурява постоянни отлични постижения при установени умения. Гениалността предефинира какво е възможно в спорта. Разпознаването на разликата помага на треньорите да разберат способностите на своите играчи и да ги поставят на подходящи позиции и роли. Той също така помага при вземането на решение кои играчи трябва да служат като модели, от които другите да се учат.

foto;fivb.com

Талантът като модел за други играчи

Талантливите играчи могат да служат като важен модел за по-малко квалифицираните членове на отбора . Демонстрирайки какво е възможно, талантът установява еталони, към които другите да се стремят.

Талантливите играчи показват способности, които надхвърлят средните нива на представяне. Но техните умения все още се основават на установени техники и основи. Това прави постиженията на талантливия играч по-достъпни за анализиране и възпроизвеждане на по-малко талантливи спортисти.

Например, талантлив краен нападател може постоянно да изпълнява мощни сервиси с отскок. Техният постоянен успех може да мотивира съотборниците си да подобрят собственото си сервиране. Талантливият играч предоставя модел  за това как да овладеете трудно умение чрез правилна механика и повтаряща се качествена практика.

foto:fivb.com

 Талантлив централен блокиращ може да измисли характерни движения или примамки. Тяхната креативност разширява репертоара от възможности за целия отбор. Други играчи могат да включат елементи от новите техники на даден талант в своите собствени набори от умения.

Като предоставят примери за високи постижения и разширяват възможностите на отбора, талантливите играчи улесняват цялостното развитие. Техният модел позволява на по-малко талантливите съотборници да разширят границите си, като практикуват умения, които вече са доказали ефективността си от таланта.

foto”fivb.com

Бъдете внимателни, като молите играчите да подражават на гении.

Докато талантът може да осигури ефективни модели, треньорите трябва да бъдат по-внимателни, когато искат от повечето играчи да подражават на подвизите на гения. Геният представлява такава екстремна способност, че съпоставянето с нея е нереалистично за много спортисти.

Креативните удари на гениалния играч често се противопоставят на традиционните конвенции и тактики. Тяхната изобретателност произтича от изключително редки способности. За повечето съотборници опитите да се повторят неортодоксалните методи на гениалния играч ще доведат до грешки и провали.

foto:fivb.com

Гениален ценрален блокиращ може да импровизира невиждани досега фалшиви движения и погрешни насочвания. Но техният усет разчита на времето за части от секундата и инстинктите, които други малко  притежават. Искането на по-малко способни блокиращи да имитират тези движения вероятно ще наруши тяхната техника.

foto:fivb.com

По същия начин, един гениален разпределител може да измисли шокиращо оригинални пасове, само че има визията и умението да ги изпълни. Подходът им е тясно свързан с изключителния им талант. Не може лесно да се копира от играчи, които нямат такава необикновена надареност.

foto:fivb.com

Въпреки че гениалността трябва да бъде оценена и използвана, треньорите трябва да внимават да не поставят летвата твърде високо. Шампионската гениалност като модел за следване може да обезсърчи по-малко талантливите спортисти и да доведе до прекомерно използване. По-добре е да поискате постижим напредък на играчите въз основа на техните специфични способности.

Насърчаване и развитие на таланта

За да увеличат максимално стойността на таланта в един отбор, треньорите трябва активно да насърчават и развиват талантливи играчи.

Разпознаването на естествените силни страни на играча дава представа къде талантите могат да се откроят. Треньорите трябва да поставят талантливи играчи на позиции, които подчертават техните способности. Например, талантлив посрещач трябва да бъде поставен в ролята на либеро.

Треньорите също трябва да подхранват таланта с възможности да усъвършенстват своите умения. Дайте приоритет на тренировъчни режими и тренировки, които ще излъскат техните техники. Планирайте много качествени повторения за таланти, за да внедрите най-високо представяне.

foto:fivb.com

Накарайте талантливи играчи да демонстрират уменията си пред отбора. Виждането на съвършенство от първа ръка предоставя вдъхновяващ модел. Също така позволява на треньора да подчертае правилната форма и механика, които другите да изучават.

В същото време избягвайте прекаленото разчитане на таланта. Уверете се, че талантливите играчи се свързват ефективно с по-малко квалифицирани съотборници. Очертайте стратегически рамки, които включват способностите на всеки в един сплотен екип.

С внимание и развитие треньорът може да трансформира колекция от талантливи играчи в интегрирана сила. Екипът може да увеличи максимално силните страни, да покрие слабостите и да постигне колективен успех.

foto:fivb.com

Заключение

В обобщение, правилното разграничаване между талант и гений позволява на треньорите да оптимизират развитието на играчите и отборната стратегия.

Талантът трябва да бъде признат и култивиран като пример за подражание от по-малко квалифицирани играчи. Техните възпроизводими модели за отлични постижения могат да повишат способностите на екипа.

Междувременно главозамайващите подвизи на гения трябва да бъдат оценени, но не непременно подкрепяни като стандарт. Геният представлява разреден въздух, който повечето не могат да достигнат.

С правилния баланс треньорите могат да насърчат среда за сътрудничество. Талантът подхранва мотивацията и разширява възможностите. Геният осигурява вдъхновение, за да продължим да прекрачваме границите.

foto:fivb.com

Ключът е съгласуването на треньорските техники с разумни очаквания, съобразени с способностите на всеки спортист. Не позволявайте на гения да стане деморализиращ. Вместо това се съсредоточете върху постепенните печалби, изпълнението на ролите и надграждането върху силните страни.

Чрез подхранването на таланта и мъдрото включване на гения, треньорите могат да изградят отбори, които максимизират потенциала на всеки играч.

https://www.volleyballhubpro.com/talent-vs-genius-in-volleyball-whats-the-difference/

 

 

 

 

 

 

+ There are no comments

Add yours