Токио 2020 – Олимпийски квалификации

Токио 2020 – Олимпийски квалификации


Олимпийската квалификация – ние сме в група с Бразилия, Египет и Пуерто Рико. Какво очаквате, имаме ли шансове и какво трябва да направим, за да се справим с бразилците?

снимка:fivb.com

 Шансове винаги има, дори срещу такъв световен колос, какъвто е Бразилия, но че ще бъде трудно, това е ясно на всеки, който поне малко разбира за какво става въпрос. Бих искал да добавя, че на финалите в Чикаго видяхме една Бразилия, която по никакъв начин не впечатли с проявите си. Играе и се води от емоциите си и трябва да се отбележи като някакъв нюанс от тяхната игра и ние трябва да се възползваме от това – имайки предвид, че имах възможност да коментирам и Световното първенство миналата година, тяхната група в Русе, ми направи впечатление, че при тях липсваше това, което ги водеше напред и ги докарваше до медалите дълги години – здравия колектив или здравата спойка между треньор и състезатели. След смяната на легендата Резенде, който за повече от 15 години беше треньор на националния отбор, се появи Ренан дел Зото, но остана една група от състезатели, начело с неговия син Бруно Резенде, като явно няма достатъчно добър синхрон между новия треньор и тази група състезатели. Това ми направи впечатление по време на световното първенство и на Лигата на нациите и ние трябва да се използваме това, доколкото те нямат здравия колектив, който имаха до Рио 2016.

снимка:fivb.com

Следващият момент, той е вече чисто технически, който ние трябва да използваме в нашата игра срещу Бразилия, ако искаме да поздравим с успех, е да подобрим качеството на началния си удар, защото Бразилия, въпреки че разполага с много технични волейболисти, въпреки че са майстори на волейболната игра, имат проблеми и то сериозни при посрещането на началния удар. Може би посрещането на флот сервис им създава големи трудности и ние трябва да го използваме, защото в нашия отбор има състезатели, които изпълняват добър флот сервис.

снимка:fivb.com

Тези два момента от тяхната игра, прибавяйки ги към нашата пределна мобилизация, добавяйки и пълните трибуни във Варна, намирам, че в един мач сме в състояние да направим чудото и да ги победим, а с това и да се класираме, но тук бих отворил една скоба, че не трябва да се фокусираме само върху мача с Бразилия. Това е турнир от три мача за всеки измежду четири отбора, където концентрацията следва да бъде максимална още от самото начало до самия край, защото дори само една грешна стъпка и можем да пропилеем възможностите, които имаме. Защото европейската квалификация ще бъде много тежка и там шансовете за класиране на Олимпиадата са значително по-малки. Имал съм възможност два пъти да участвам в такава квалификация, това са осем европейски отбора – за едно място, и там нашата задача става почти невъзможна за решаване.

В другите групи ще се противопоставят Полша и Франция и Италия и Сърбия. Кои са фаворитите, ако предположим, че останалите отбори нямат толкова големи шансове?

Аз бих поставил като фаворит с една идея отборът-домакин, както Полша ще играе в Гданск с Франция и Италия ще играе в Бари със Сърбия. От тази гледна точка за мен домакините имат леко предимство. Италия рискува Лигата на нациите, но сега върна абсолютни всички класни волейболисти, дори Османи Хуанторена, който се беше отказал от националния отбор. Смятам, че Италия е фаворит в тази група. В групата – Полша с оглед резултатите и потенциала, който има, защото виждаме, че французите са страшно зависими от един състезател. Тяхната игра зависи страшно много от един състезател и те не могат да преодолеят това. Нгапет е фантастичен волейболист, но той, както може да направи някакви невероятни неща със знак плюс, така сме го и виждали, че когато се разсърди или не се получи нещо от номерата, които прави, той е в състояние да пусне ръце, да не бъде активен до края на мача и коства добрия резултат на неговия отбор. Докато при поляците виждаме взаимозаменяемост на всички състезатели и на всички постове. В този ред на мисли бих посочил Полша като лек фаворит за класиране на олимпийските игри.

снимка:fivb.com

Как ще се отрази включването на Леон, който беше натурализиран, и това ще бъде първият официален турнир, в който той ще участва за състава на Полша?

Лично да ви кажа, няма индикации, че той задължително ще попадне в състава за олимпийските квалификации. Разбира се, той води подготовка, но как ще се развие, на каква позиция ще играе, вече може само да гадаем. Ако се включи Леон в полския отбор, наистина ще повиши нивото и вариантите пред Витал Хейнен. Трябва да се вземе предвид, че въпреки че той е може би най-добрият волейболист в света в момента, играчите на Хейнен са сработени, той е чужд на тази система, която те са изградили и тук ще си проличат неговите качества доколко той е мобилен и доколко е адаптивен, за да се влее в тази нова група.

Poland poses for a photos after winning bronze at a Volleyball Nations League Finals bronze medal match between Brazil and Poland at Credit Union 1 Arena in Chicago, Illinois on July 14, 2019.

Ако погледнем към последните три групи – САЩ, Белгия, Холандия и Корея. Тук сякаш фаворитът е очевиден?

Еднозначно САЩ – и като резултати и като потенциал, мисля, че превъзхождат останалите отбори и ще си спечелят квалификацията и участието на Олимпийските игри.

Русия, Иран, Куба и Мексико. Има ли шанс Иран срещу Русия?

Шансове има, защото те ги победиха в Лигата на нациите, но в една формация, в който руснаците не отдават голямо значение на тази победа. Още повече, че те ще играят в Русия, при тях нещата вървят добре, виждаме добър синхрон между състезатели и новия треньор. Тук е мястото да се отбележи и включването в този екип на една от легендите на руския волейбол Сергей Тетюхин като главен мениджър на отбора, който допълнително дава кураж, стимул, увереност на волейболистите на Русия и мисля, че този екип е напълно в състояние да спечели квотата си при първото си участие.

снимка:fivb.com

Последната група сякаш е най-равностойната – Канада, Аржентина, Финландия и Китай, като тук Китай е домакин.

Да, това сякаш е най-пъстрата и шарена група, в която няма изявен отбор на топ ниво. Повечето отбори са от средна ръка, въпреки фойерверките им и някои добри представяния на отделни състезания. Китай, въпреки че са домакини, не смятам, че са на това равнище, както Канада и Аржентина. Смятам, че между Канада и Аржентина ще се реши кой ще участва на Олимпийските игри.

В квалификациите при жените България е в група със САЩ, Казахстан и Аржентина, като САЩ са домакини.

 За голямо съжаление нивото на волейбола в България при мъжете и при жените е коренно различно, през годините се говореше, че момичетата имали като индивидуалности по-големи качества, играели в по-добри отбори, но като отбор не показват това, което трябва, или по-скоро това, което отговаря на техния индивидуален капацитет.

снимка:fivb.com

Мъжкият волейбол събира по-голямата част от вниманието на българската общественост, но пък предната година, когато отборите бяха на по-ниско ниво, и нашите момичета играеха в Златната лига и в Челъндж турнирите и показаха добро ниво. Тази година имаха възможност да играят в Лигата на нациите и се представиха не както ни се искаше на нас, но там има някакви обективни причини. Лично за мен класирането на Олимпиадата на женския отбор е много трудно и почти невъзможно, изхождайки от това, че трябва да играят срещу САЩ, които спечелиха Волейболната лига на нациите, знаем какво е нивото на женския волейбол в Щатите, още повече при тяхно домакинство, абсурд да се стигне до някаква изненада и ние да се класираме на олимпийски игри. Колкото и песимистично да звучи, по-скоро се стремя да гледам реално на ситуацията.

снимка:fivb.com

Сякаш най-големите дербита в женския волейбол в олимпийската квалификация са Сърбия – Полша и Холандия – Италия. Можете ли да дадете някаква прогноза?

Италия ще търси реванш за провала си във финалната фаза на Лигата на нациите с основния си състав, а ми се струва, че световният шампион Сърбия с всички звезди, с които разполага и които предполагам, че Зоран Терзич ще включи за тази олимпийска квалификация, ще бъдат много трудно препятствие за преодоляване пред прогресираща млада Полша. Трябва да отчетем това като факт, защото женското ниво в Полша се покачва, имат много добре селектирани момичета, видяхме много добри игри от тяхна страна, но все ми се струва, че срещу Сърбия може би опитът ще надделее и ще бъде на страната на Сърбия.

снимка; fivb.com

Богдан Млъчков http://www.youtube.com/volleyballexplained

 

+ There are no comments

Add yours