В женския волейбол се опитваме да копираме това, което се прави в мъжкия


Победителят в Шампионската лига този сезон като треньор на италианския Новара беше един от лекторите по време на Световното треньорско волейболно шоу, което се проведе в Острава, Чешката република, между 15 и 16 юни 2019 г., и беше изключително любезен да сподели своите виждания по някои актуални волейболни теми пред микрофона на YouTube каналaVolleyball Explained”.

  • Откъм стил на игра, мислите ли, че мъжкият и женският волейбол се доближават един до друг – от гледна точка на силата и т.н.?

От гледна точка на силата – със сигурност. Разликата е голяма, но трябва да се отбележи, че силата в женския волейбол определено нараства. Мисля, че понякога в женския волейбол се опитваме да копираме това, което се прави в мъжкия. Но това невинаги е правилно. Има различни ситуации, но в крайна сметка става въпрос за един и същи спорт, така че трябва да работим по същия начин, като отчитаме различните възможности във физически и технически план на мъжете и жените. Все пак не виждам чак толкова голяма разлика – добре, за силата със сигурност, знаем. Но ако погледнем десет години назад – женският волейбол определено се развива и променя.

снимка:fivb.com

  • Защо според вас в Италия женският волейбол е по-популярен в сравнение с други държави?

Така е, но със сигурност в крайна сметка тайната е в резултатите, доколкото през 2007 г. започнахме да печелим два пъти европейското първенство, два пъти  Световната купа, а сега националният отбор завърши втори на Световното първенство. Това е нормално и много важно – резултатите на националния отбор и на клубните отбори са взаимно свързани, много важно е и за момичетата, които тепърва започват да играят. Във всички спортове в Италия се премина през същия процес – беше същото в ските и в тениса. Ако имаш състезател или национален отбор, които са водещи в света или в Европа, е нормално повече хора да започнат да практикуват играта и това е, което се случва при нас в женския волейбол.

снимка:fivb.com

  • Каква е най-голямата разлика между това да тренираш мъже и съответно жени?

Не смятам, че има една разлика. Всъщност не искам да смятам, че има въобще разлика. За мен е едно и също – когато работя с тях, работя с професионалисти – мъже или жени. И това е всичко.

Богдан Млъчков  http://www.youtube.com/volleyballexplained

+ There are no comments

Add yours