Волейбол и математика


Вторият ден от европейското първенство по волейбол в Арена Армеец поднесе на зрителите много емоции. И двата мача  за деня приключиха в пет части.

Холандия – Германия     3-2

България – Чехия           3-2

Няколко думи за случилото се на терена!

Първият мач за деня противопостави отборите на Холандия и Германия, определено по-добре представящият се отбор в последните години е отборът на германците, те идват тук като носители на бронзов медал от последното световно първенство и претенденти за финална четворка. От своя страна Холандия хвана последния влак за този шампионат, холандският волейбол в последните години не се радва на успехи, както през 90-те години на миналия век, от славното поколение на Рон Звервер и компания. Между другото сега изпълняващ функциите на   помощник треньор за тези, които не зная е олимпийски шампион от Атланта 1996 година.

Играта, която демонстрираха двата отбора в първия гейм не навяваше и нотка съмнение за влизане в някакви комбинации, относно избор на противник за втората фаза на шампионата. Но по нататъшните действия на треньора Витал Хейнен и поведението на състезателите събудиха подозрение относно това, дали Германия иска да спечели този мач. На кратко – двамата основни нападатели Грозер и Шопс наблюдаваха мача от близо, в квадрата за резервни състезатели, а на тяхно място се подвизаваше третият централен блокиращ – ясен сигнал за намеренията на немския щаб. Действията на Германия са продиктувани от това да избегнат двубой с Полша преди финалната четворка, считайки че по-удобен противник за тях е отборът на България. Да поясним регламента, първият отбор от нашата група ще има ден почивка в повече и ще чака победителя между втория отбор от нашата група и третия от група C, където са отборите на Полша, Словения, Белгия и Беларус. При такъв сценарии твърде вероятно е да има нов мач между отборите на България и Германия. Възможни са и други комбинации, а днешните мачове, които се явяват последни в груповата фаза, могат да ни покажат кой какво е смятал и прогнозирал. А иначе извън сметките – видяха се и много добри изпълнения от състезателите, които бяха на игрището.

България срещу Чехия

Наблюдавайки какво се случва на мача Холандия-Германия неминуемо са започнали разговори на тема, какви са възможните комбинации за бъдещи противници, което от своя страна е разконцентрирало нашите състезатели. Явно и силните емоции от първия мач срещу Германия са оказали някакво влияние, защото това което видяхме в първия гейм на мача не беше добро. В нашия отбор беше направена само една смяна от мача с Германия, на мястото на Владо Николов в игра влезе Николай Учиков. Планирани действия от страна на ръководство и състезател, все пак Николов е на 38 години и трудно ще издържи три последователни мача. Още в началото на мача се видя липсата на концентрация, допускаха се много грешки във всички елементи на играта и съвсем закономерно загубихме първия гейм с 25-19. До средата на втория гейм бяхме постоянно догонващи в резултата, за първи път след второто техническо прекъсване поведохме. Чехите демонстрираха приятен за гледане волейбол, с много добър сервис и организирана блокада в края на мрежата. Мачът навлезе в един ритъм, където ние се оказвахме постоянно догонващи. Губейки с 2-1 и започвайки лошо четвъртия гейм, за нашия отбор не оставаше нищо друго, освен да се мобилизира максимално, за да промени крайния изход от мача. Елементите, които допринесоха за този обрат се оказаха блокадата и защитата, където успяхме да доминираме до края на мача. Физическата кондиция също оказа своето влияние, най- вече при по дългите разигравания, явно високопланинската подготовка на Белмекен започва да дава резултат. Всички положиха максимални усилия за спечелване на този мач, но аз бих отличил на първо място Салпаров, който изигра втори пореден мач на много високо ниво и на посрещане, но най вече в защита. Също и появилия се на мястото на Учиков, Градинаров в ролята на диагонал. Трябва да отбележим, че играта на Учиков беше на прилично ниво, 10 точки с 42% успеваемост в атака за времето, което прекара на игрището е не лошо постижение, но Константинов търсеше промяна на ритъма на игра. Като цяло я намери в лицето на Градинаров, който направи много добро включване и даде своя принос за победата, завършвайки мача с 12 точки и 52% успеваемост в атака.

Последните мачове ще дадат отговори на много въпроси, предстоят интересни сблъсъци.

+ There are no comments

Add yours