Време за анализи


Световната и Европейската лига за България приключиха, време е за по-сериозни анализи и коментари.
Трябва да се отбележи, че именно световната лига беше основно състезание през този сезон, след като отборът не се класира за олимпиадата в Рио. Формулата на провеждане на лигата през този сезон определено беше в наш ущърб, отборът беше лишен от домакински мачове. Обективността изисква да се отбележи, че българският национален отбор се представя по-успешно в домакински срещи, където пълните зали оказват своето влияние, отколкото когато играе като гост. Стратегията предприета от ръководството да се върви към подмладяване в първия отбор и сформиране на втори отбор от млади и перспективни играчи беше добре замислена, но зле реализирана вглеждайки се в резултатите, които постигнаха двата отбора в изиграните мачове.

Bulgariacelebrateснимка fivb.com

A отбор – След олимпийската квалификация в Берлин в началото на 2016 година някои водещи до този момент състезатели обявиха, че няма да вземат участие в предстоящата световна лига, което се явяваше основно състезание за годината. Други обявиха оттеглянето си от националния отбор, трети влязоха в бокса за ремонт (операции и продължително възстановяване). Тези действия на състезателите и започването на нов олимпийски цикъл дадоха свобода на действие на Константинов за кадрови промени. Ядрото на отбора се запази Йосифов, Соколов, Скримов, Пенчев, Гоцев, либерата на отбора Иванов и Божилов започват втори олимпийски цикъл. Към тях бяха привлечени млади състезатели, които през годините влизаха в полезрението на националните селекционери, но рядко получаваха шанс за изява, като Розалин Пенчев, Красимир Георгиев, Бранимир Грозданов, разпределителят Сеганов, който през 2014 беше в отбора на световното първенство в Полша, а през 2015 не попадна нито веднъж в отбора. Пълни дебютанти бяха младежкият национал Алекс Грозданов и Трифон Лапков. Търсейки нов облик и стил на игра Константинов отново се сети за Сеганов, който беше предпочетен за основен разпределител пред станалия шампион с Добруджа 07 Манчев и откритието на селекционера Агонцев. През последните два месеца нивото на игра, което демонстрира Сеганов не остана незабелязано. Първо бе избран за най-добър разпределител на турнира Вагнер от претенциозните полски специалисти, след това продължи да налага своя стил на игра с организиране на разнообразна атака, която доста често включваше игра с централните нападатели. От новия сезон ще се подвизава в италианския шампионат, където ще има възможността и условията да развие своя потенциал, което ще бъде от полза на националния отбор. От дълго време световната лига е мястото, където националните състезатели без договори с клубни отбори, имат възможност да покажат какво умеят и да подсигурят бъдещето си с трансфер.

 

Bulgaria's Georgi Seganov sets a ball

снимка fivb.com

Някои аспекти от играта на българските волейболисти.
Посрещане на начален удар – 22% позитивно посрещане и едва 17% перфектно посрещане, като цяло ниски показатели, които до известна степен ограничават вариантите за атака на нашия отбор.
Атака – 47% успеваемост за целия отбор, като в отделните варианти на атака имаме следните показатели , висока топка 32%, бърза топка 53% , център 50% .
Слаби показатели на два ключови елементи в съвременния волейбол за българските волейболисти:
Начален удар – От 715 изпълнени сервиса имаме реализирани 39 директни точки.
Блокада – От 432 опита за блокада, успешните са 62 на брой, като най добре са се представили капитана Йосифов с 16 блокади, Соколов с 13 и разпределителят Сеганов с 10 успешни блокади.
Най-добре представилите се волейболисти в световната лига.
Цветан Соколов – От 283 опита за атака има реализирани 138 точки, 8 точки от начален удар и 13 блокади.
Тодор Скримов – От 126 опита за атака има реализирани 63 точки, 9 точки от начален удар. За съжаление Скримов няма реализирани точки от блокада. Трябва да се отбележи, че той претърпя контузия на глезена и в две срещи не взе участие.
Виктор Йосифов – От 60 опита за атака има реализирани 30 точки, 16 блокади и 4 точки от сервис. Както винаги българският капитан беше железен и изкара почти всички мачове без смяна.
Както се вижда от посочените цифри, основната тежест в отбора се е изнесла от доказалите се състезатели, в това число и Ники Пенчев. От новите включили се в отбора добро впечатление оставиха Розалин Пенчев, Красимир Георгиев и младежкият национал Алекс Грозданов, който направи бойното си кръщение в големия волейбол срещу колоси като Бразилия и Русия.

Bulgaria's Tsvetan Sokolov attacks Iranian triple block

снимка fivb.com

Б отбор – Изграден с малки изключения със състезатели от вътрешното първенство, с треньор, който има опит в работата с млади състезатели и доказал се с резултатите, които постигна в последните две години Миро Живков. Тук трябва да се отбележи единната методика на подготовка, правилата и изискванията в двата отбора бяха едни и същи, имаше преливане на състезатели при необходимост, и се изпълняваха изискванията на старши треньора на А отбора, за разлика от преди година, когато също имахме два отбора, но всеки си работеше сам за себе си. Ето един пример за ползата от това: Гоцев, който изигра няколко мача с първия отбор в световната лига, взе участие във финалната фаза на Евро лигата, бързата адаптация (системи на игра в нападение, защита) му помогна да реализира над 20 точки във полуфиналната среща срещу Естония и на обратния полюс Краси Георгиев, който замени Гоцев в първия отбор се включи успешно на последния турнир в САЩ. Отборите, които взеха участие на финалния турнир определено не са от водещите сили във волейбола и въпреки това нашите състезатели изпитваха затруднения. Липсата на опит в някои състезатели и малшанс попречиха на момчетата да играят на финал и да спечелят лигата. Отборът се представи прилично на отделните елементи от играта.
Посрещане на начален удар – 36% позитивно посрещане и 22% перфектно посрещане.
Атака 48% успеваемост за целия отбор, като в отделните варианти на атаката се справяме по следния начин – висока топка 39%, бърза топка 51% и играта в центъра е с 60% успеваемост.
Както и при А отбора и тук се забелязват слаби показатели на два ключови елементи в съвременния волейбол:
Начален удар – от 653 изпълнени сервиса имаме реализирани само 34 точки.
Блокада – от 352 опита за блокада успешните са 86 на брой.
Най-добре представилите се волейболисти в мачовете от Евро лигата:

183827_BONC2413                                                                                                                                                                     снимка cev.lu
Мартин Атанасов – от 149 опита за атака има реализирани 71 точки, 18 точкови блокади и 5 точки от начален удар.
Откритието на сезона за големия волейбол, след като стана шампион с отбора на Добруджа07, с проявите си на игрището даде заявка за място в първия отбор още в следващото голямо състезание, което предстои пред България.
Велизар Чернокожев – от 142 опита за атака реализирани 63 точки, 6 блокади (твърде малко за неговия ръст) и 7 точки от начален удар.
Златан Йорданов – от 100 опита за атака има реализирани 40 точки.
Красимир Георгиев 14 успешни блокади и 75% атака, от 35 опита 26 реализирани точки. ( Забележка: Краси Георгиев взе участие в мачове от световната и европейската лига).
Резултатите, които показаха двата отбора през това лято може да не задоволяват вече претенциозната българска публика, но трябва да се погледне в перспектива и да се прояви търпение, защото българският волейбол има бъдеще, въпреки че в момента се намира в тежко положение.

+ There are no comments

Add yours