Време за равносметки част 3


Следващите отбори, на които ще се спрем са Полша, Русия, Сърбия и Германия. Големите губещи, имайки предвид от какви позиции влязоха в това първенство. Русия европейски шампион, Полша световен шампион, Сърбия бронзов медалист от EUROVOLLEY 2013 и финалист от световната лига 2015. Германия бронзов медалист от световното първенство 2014. За тези отбори лятото премина по различен начин.

Русия се провали с гръм и трясък на световната лига. С 11 загуби и само една победа, последва смяна на ръководството. Начело на отбора се завърна Владимир Алекно. Първа цел пред него беше да класира отбора за олимпиадата в Рио през 2016г. Това можеше да стане като заеме първо или второ място на световната купа в Япония през септември. Не се получи, загуби всички мачове, от отборите от топ 4, изпитваше затруднения с останалите, в крайна сметка 4-то място. Предстоеше европейско първенство, което за Русия се оказа генерална репетиция за европейската олимпийска квалификация през януари 2016г. в Берлин. Алекно направи много промени в състава, повика нов разпределител в лицето на Ковальов, върна в отбора Сивожелез, включи в състава Савин и Клюка, състезатели които рядко попадаха в списъка. Премина на класическата схема с Мусерски като централен блокиращ, за да види на кого може да разчита в решаващите битки за олимпийска виза. В група с отборите на Сърбия, Финландия и Словакия за руснаците не беше проблем да спечелят групата. Две чисти победи с резултат 3-0 срещу Финландия и Словакия и 3-1 срещу Сърбия. На ¼ финал се срещнаха с отбора на Италия, където загубиха катастрофално с 3-0, с под 20 точки на гейм. Този мач се оказа последен за Русия на това първенство и така руснаците сдадоха европейската титла. Въпреки че не попаднаха във финалната четворка и въпреки слабото представяне през целия сезон, руснаците запазват спокойствие и се фокусират върху олимпийската квалификация, която е тяхна главна цел.

След световното първенство в отбора на Полша настъпиха известни промени, отказаха се от участие ключови състезатели като Винярски, Влазли, Загумни и въпреки това продължиха да демонстрират високо ниво на игра. На световната купа в Япония поляците играха много добър волейбол и само липсата на късмет ги лиши от визи за Рио. Явно към този турнир беше ориентирът на подготовката на поляците, там да бъдат във върхова спортна форма и наистина показаха добра игра. Накрая два гейма се оказаха фатални и позволиха на италианците да ги изпреварят в последния мач. Показаното от поляците на европейското първенство не беше на познатото ниво, явно натрупаната умора и липсата на време за по-сериозна подготовка си казаха думата. Под обичайното ниво се представиха водещи нападатели като Мика и Курек, разпределителят Джизга беше колеблив в подаването към нападателите. Единствените състезатели, които се представиха на ниво бяха капитанът Кубяк и централният нападател Биениек. Спечелиха групата срещу отборите на Словения, Белгия и Беларус. Загубиха само един гейм от Словения и се класираха директно на ¼ финал. Формулата на шампионата позволяваше на ¼ финал да се срещнат отбори, които са играли вече помежду си в груповата фаза. Предстоеше нов двубой срещу Словения. Явно успокоени от първия успех и леко подценили противника поляците изиграха слаб мач. Губейки с 0-2 се опитаха да се върнат в мача, успяха да докарат нещата до 2-2 гейма в петата част, играха на предела на възможностите си, но в крайна сметка не успяха да победят отбора на Словения. Слабо нападение с 38% успеваемост, плюс многото непредизвикани грешки и 21 грешки на начален удар, се оказаха фатални и Полша трябваше да събира куфарите, и да се прибира в къщи.

Германия се отказа от участие в световната лига, като заложи цел за постигане – спечелване на първите европейски игри в Баку. След спечелването на турнира имаше достатъчно време за почивка и целенасочена подготовка за европейското.

Жребият отреди Германия да бъде в една група с отборите на България, Чехия и Холандия. Почти идентична група от миналото европейско първенство през 2013г., където на мястото на Холандия беше Русия. Системата на провеждане е същата, каквато беше тогава, първият от групата се класира за ¼ финал. Изходът от първия мач предопредели до голяма степен поведението на германците, след като загубиха от България с 3-0, спечелването на групата ставаше под въпрос. Германия реши още след първия мач да влиза в комбинации, за да избегне двубой с Полша на по-късен етап. Загуби демонстративно от Холандия във втория мач с ясната идея да заеме трето място в групата. Движеха се по набелязания от тях план, да избегнат Полша и да играят отново с България на 1/4финал. Междувременно прегазиха Чехия с 3-0 и Белгия със същия резултат, позволявайки да има интрига във втория гейм на мача, когато резултата беше 24-22 за белгийците и имаха гейм бол, накрая спечелиха с 29-27. След този резултат в третия гейм  мачът се доиграваше. Както го бяха планирали Германия и България се изправиха един срещу друг отново, този път в мач за влизане във финална четворка. В този мач Германия не промени нищо в тактическата си постройка на игра, игра слабо в нападение, на контра атака се представи по-зле от българския отбор, допусна 10 непредизвикани грешки и 14 сгрешени сервиса. Техният водещ нападател Грозер беше неузнаваем, завърши мача само с 2 точки, другият диагонал Шопс завърши с 8 точки. Най-резултатен се оказа централният нападател Бьоме завършил с 12 точки. При така развилите се събития на терена, въпреки положените усилия от  германците във втория и третия гейм, най-нормалният завършек на мача беше България да победи и така стана. Този мач се оказа последен за германците, много нерви, много комбинации и сметки без кръчмар. За тях друго не остана освен да търсят реванш през януари 2016 година.

Сърбия започна новия сезон с нов треньор в лицето на Никола Гърбич, който взе за помощник бившия селекционер на България Камило Плачи. Играха много успешно на световната лига, където бяха на финал срещу Франция загубен с 3-0. Имаха много време за целенасочена подготовка, тъй като не взеха участие на световната купа. Резултатите които постигнаха на европейското първенство могат да се отчетат като незадоволителни, една чиста победа срещу Финландия с 3-0, мъка със Словакия 3-2, загуба от Русия с 3-1. В плейофите само по-големият опит ги спаси от поражение от отбора на Естония, когато губеха с 0-2. На ¼ финал се изправиха срещу отбора на Франция, където претърпяха поражение с 3-1, повечето грешки, които допуснаха не им позволи да се борят за победата в този мач. Явно голяма част от водещите отбори, за които олимпиадата е главна цел, са използвали това европейско първенство да изпробват различни схеми на игра.  Да пробват нови състезатели, защото точно след два месеца ще наблюдаваме още едно европейско първенство с по-голяма стойност.

+ There are no comments

Add yours