Всички отбори изостават маркетингово


Наско здравей, днешната тема по която ще говорим във Volley Comment Podcast e Суперлигата.

След като се направиха необходимите анализи, какво беше нивото на нашата лига през изминалия сезон?

Най- общо казано в последните години, лигата се развива и основния фактор е, че клубовете разполагат с малко по-големи бюджети. Търсят се по-качествени състезатели, има някаква конкуренция, точно при тези състезатели, които имат по-добри качества и започна да се вдига нивото. За мен лично, е крачка назад приемането на правилото за два чужденци. Защото годината когато бяха трима беше перфектната формула, защото нивото беше много добро и българите които играеха в отборите, играеха на едно по високо ниво. Така повишаваха своите качества. Не казвам, че чужденците са най-добрата опция за клубовете, но при липсата на българи на това ниво на което искаме, просто изкуствено трябва да вдигнем нивото и за това според мен бройката от трима чужденци беше оптимална. Броя на клубовете се коментира доста, там не мога да твърдя коя е най-правилната формула. Специално 12 отбора е една добра лига, защото в края на първенството се оформя една осмица за плейофите от добрите отбори, два отбора, един отпада и един  се бори за оставане, и два отбора остават в едно междинно положение, което е добре. От друга страна имаме около 14-15 центъра в България, които развиват мъжки волейбол и е хубаво в тези градове хората да виждат най-дорите отбори и волейболисти на живо, което до някаква степен популяризира нашия спорт.

снимка:vc habar

Очакваш ли разместване на пластовете през новия сезон?

Все още не е започнало първенството, но на базата на предварителни контролни срещи които се играят,ако могат да се правят някакви заключения, мисля, че Добруджа 07 разполага с по-качествен отбор, мисля,че ще има отсъпление от ЦСКА, ключови състезатели напуснаха отбора. Монтана пак ще търси своето лице, защото разпределителя и диагонала са нови състезатели. Между другото водещите отбори си смениха основните разпределителите, където ще им трябва време за сработване за да покажат отборна игра. На мен ще ми бъде по-интересно, кои отбори с нови разпределители ще започнат да играя оптимално по бързо.

Както знаем разпределителя прави облика и също така пренася тактиката на треньора вътре в игрището…

Разпределителя определено е втория треньор на игрището.

Да си поговори малко за самата лига , какво трябва да се направи  според теб като организация, маркетинг, за да може нашето първенство да бъде по-гледаемо, да акомулира по-голям зрителски интерес?

Вижте, ние тук в Пазарджик се опитваме да бъдем малко по-социални, по отворени за да привличаме повече хора в залата. Рабира се в един по-малък град това е по-лесно, защото няма много такива проекти и хората се обединяват около един проект. Мисля, че маркетингово изостават всички клубове в това число и нациналния отбор. Трябва да се правят повече кампании, да се привличат повече хора по всякакъв начин за волейбола и съответноза всеки клуб. Трябва да се привлекат специалисти в клубовете, пиар специалисти които да се грижат точно за това.

снимка:vc habar

Мислиш ли че тези неща които бяха на световното първенство и лигата на нациите с публиката шоуто и хореографията, трябва да бъде прилагано малко по-масово в България?

Определено клубовете не го прилагат, видя се на VNL,че това допринася за красотата на играта, и хората се забавляват повече. За мен един човек трябва да отиде на волейболна среща, не да наблюдава само волейбол и между разиграванията и почивките да се чуди какво да прави, а от началото до края очите му да са на терена и да следи какво се случва. Тези дупки, тези празнини трябва да се запълнят с други неща, с хореография. Хората са го измислили на запад, просто ние трябва да видим за нас кой е най-добрия вариант и да го ползваме.

снимка:vc hebar

Мислиш ли, че тази тенденция с повишаване на качеството на първенството в последните години ще се запази и ще прогресира?

По скоре не, аз мисля, че този прогрес в последните две-три  години бе доста голям за периода. Отборите ще продължат да разполагат с тези бюджети и следващите години, въпросът ще бъде, кой отбор ще съумеее да направи това за което споменавахме по-горе в интервюто. Един цялостен проект, не само волейболния продукт който предлагат на хората. Цялостен проект, като организация, като работа с фен клубове, като работа с местното общество, там имаме много за подобряване. Има на къде да се подобряваме организационно, организацията в спорта в България не е на достатъчно добро ниво.

Явно се очертава, на база амбиции, на база селекция едно противостояние между Хебър и Нефтохимик, как смяташ така ли ще бъде ?

Доста са равностойни отборите, преди да сме играли един срещу друг не може да правим някакви анализи. На този етап, мисля, че отборите са равностойни. Не трябва да подценяваме селекцията на Добруджа07, мисля, че Монтана може да се намеси в призовите места, Марек не са с лоша селекция. Трансферния прозорец е отворен до началото на втория полусезон.

снимка:vc hebar

Очакваш промени…

Очаквам както всяка година, българите които са освободени от отборите си в чужбина, ако не си намерят друг отбор да се върнат в българското първенство. Това може да промени доста нещата.

Приемаш ли такова вмешателство, през годините сме наблюдавали как такива трансфери коренно обръщат изхода на шампионата. В един момент ощетяват тези които са започнали с едни състезатели и  гледат да излекат максимума от тях?

Аз съм много против да бъде този голям период, цял полусезон. Хубаво е да има един прозорец в рамките на един месец за трансфери. Това не може да се избегне, защото го има на всякъде, но този голям период  дава възможността, ти да освобождаваш хора, които си наел с договор и като видиш, че този човек не ти върши работа да го изхвърлиш и да вземеш друг, което не коректно първо, второ и предишни години е имало случаи, отбори които разполагат с пари на полусезона да си вземат двама, трима състезатели за три-четири месеца, дефакто по-малка сума от колкото ще им струва за цял сезон и печелят първенството. Това носи рискове, ако изостават в калсирането ще им бъде по-трудно. Преди години нямаше такава конкуренция между отборите, сега мисля, че това по трудно може да се случи. Определено не е честно към треньрите и мениджърите които са направили една селекция  със състезатели, след това за кратко време да се промени ситуацията коренно с привличане на други състезатели.

 

+ There are no comments

Add yours