World Championship 2022 W 1/8 финал – обзор

World Championship 2022 W 1/8 финал – обзор


СП Жени – ПОЛША И НИДЕРЛАНДИЯ 2022

ОСМИНАФИНАЛИ – ОБЗОР

 

            Приключи осминафиналната фаза на Световното Първеснтво за жени 2022, на което домакини са Полша и Нидерландия. След груповата фаза се сформираха две доста силни групи от по 8 отбора:

 

Група Е

Италия, Бразилия, Япония, Китай .

В група Е големият фаворит беше отборът на Италия, който допусна само една загуба от отбора на Бразилия с 2:3 и се класира убедително на първото място. Непосредствено след тях, също само с една (изненадваща) загуба в груповата фаза от Япония, се наредиха бразилките.

foto:fivb.com

Двата азиатски отбора – Япония и Китай, с по две загуби се класираха съответно трети и четвърти. В тазгодишния регламент на първенстовот резултатите от предварителните групи се пренесоха в осминафиналните групи и така, въпреки че Китай победи Япония в директния двубой между двата отбора, последните са на по-предна позиция, тъй като имат точка повече (Китай успя да вземе само 2 точки на домакина Нидерландия в осминафиналния сблъсък).

foto:fivb.com

            В четвъртфиналните двубои днес, Италия се изправя срещу Китай, а Бразилия – срещу Япония. Две доказани сили в световния волейбол срещу двата най-силни азиатски отбора. Селесао имат шанс за реванш срещу Япония, докато Адзурите не срещнаха затруднение при своето 3:0 срещу Китай. Развоят на тези двубои ще е изключително любопитен и наситен с очаквания, емоции и волейбол от световна класа.

 

Група F

Сърбия, САЩ, Турция, Полша.

Макар в срещата срещу България, сръбкините да не успяха да загатнат на какво са способни, те завършиха груповата и фаза, а в последствие е осминафиналната без нито една загуба. Абсолютно доминиращи на терена, с два единствени гейма изгубени именно от Лъвиците. Веднага след тях с 2 загуби (от Полша и от Сърбия с по 0:3) се нареждат САЩ. Доста колебливо преставяне, макар да са сред топ отборите на това Световно Първенство, сякаш им липсва стабилност, не успяват да се преборят и да вкарат срещите, в повече от 3 гейма, когато изостават в резултата.

foto:fivb.com

С напредване на шампионата, отборите пред които се изправят, ще стават все по-силни, а лесните победи – почти невъзможни. На трето и четвърто място се нареждат Турция и другият домакин – Полша, които са с по 6 победи и 3 загуби. Туркините имат по-добро геймово съотношение и съответно са на по-предна позиция. Така южната ни съседка се „спасява“ от срещата със Сърбия на четвъртфинал, но ако иска да продължава напред повсяка вероятност ще срещне Плавите на следващия етап.

foto:fivb.com

            Шансовете за победа на четвътфинала за Полша срещу Сърбия не са малки, макар да изгубиха осминафиналния сблъсък с 0:3, все пак са домакини. Дали домакинското предимство на противника ще притесни сръбкините? Едва ли. Но както видяхме в двубоя срещу България – и те допускат грешки, така че всичко е възможно в тази среща. Турция също има да се реваншира на САЩ, но тъй като двата отбора се познават много добре (играха контролни срещи преди началото на шампионата), вярвам, че промени в играта и тактиката от страна и на двамата треньори ще има. Този двубой ще бъде своеобразен дуел на двама от най-великите треньори на нашето време – Карч Кирали и Джовани Гуидети. Отново без съмнение среща, която обещава зрелищен и красив волейбол, много отборен дух и емоции!

Успех на всички отбори и нека по-добрите победят!

Габриела Коева – бивш национален състезател, коментатор и анализатор – специално за VolleyComment

+ There are no comments

Add yours