World championship 2022M Преди началото! Разпределение на силите, фаворити, очаквания!

World championship 2022M Преди началото! Разпределение на силите, фаворити, очаквания!


Световното първенството чука на вратата. Времето за подготовка отмина, контролите се изиграха и дадоха отговори на някои въпроси.  Кой, как и от каква позиция влиза в първенството.

За първенството, групите и формулата:

Легендарната зала „Сподек“ в Катовице и Арена „Гливице“ ще приемат отборите от групи A и C в Полша. Арена „Стожице“ в Любляна ще приеме отборите от групите B, D, E и F.

България попадна в много тежката  група C , заедно с отборите на САЩ, Полша и Мексико.

Група А- Пуерто Рико, Сърбия, Тунис и Украйна, която зае мястото на Русия по обясними причини, които няма да коментираме. Първенството трябваше да се проведе в Русия, но политическата ситуация наложи промените. Без Русия, в тази група изявения фаворит е отборът на Сърбия.

foto:fivb.com

Плавите ще преследват първото място, което ще им осигури по-удобен противник във фазата на елиминациите. Изиграха VNL с експериментален състав, като поетапно се връщаха титулярите, малко не им достигна да стигнат до финалната фаза. В контролните срещи преди първенството, волейболистите на Игор Колакович се представиха колебливо. Победиха България с 5-0 и завършиха наравно 2-2 в контролите играни в Белград. Взеха участие на турнира „Хуберт Вагнер“ , където успяха да победят само Иран с 3-2 гейма. Претърпяха поражение от Аржентина с 1-3 и от Полша с 0-3. Въпреки неубедителното представяне в контролите, Сърбия остава главния фаворит за спечелване на групата. Украйна попадна на първенството по стечения на обстоятелства, затрудни Полша в контрола губейки с 2-3, което дава заявка за потенциал, който може да се развие в хода на първенството. Останалите отбори ще търсят своето място сред най -добрите и продължаване в следващата фаза.

 

Група B– Бразилия, Куба, Япония и Катар. Интересна група, където имаме изявен фаворит в лицето на Бразилия, която винаги стига до разпределението на медалите. Две въпросителни за Ренан Дал Зото. Ще се възстанови ли Лукас Саткамп от контузията в глезена и дали Уолъс ще изиграе още едно световно първенство?  Бразилия загуби в контрола от Франция с 0-4.

foto:fivb.com

Куба е в подем след години на изолация и смяна на поколенията, кубинците спечелиха чалъндж турнира във Филипините, който им дава право да участват отново във VNL. Спечелиха и Панамериканските игри побеждавайки на финала Канада. Роберланди Симон ще поведе своите млади колеги с настроение и амбиции за доказване.Първи мач в групата между Бразилия и Куба, какво по хубаво начало на турнира и за двата отбора.  Япония значително подобри своята игра под ръководството на Филип Блен, който научи японците на тънкости, които да им помогнат да се мерят с най-добрите и да печелят срещу тях. Катар просто разширява географията на волейбола, едва ли ще успее да поднесе някаква изненада.

Група C– Полша, САЩ, България и Мексико.  Нашата група. В сериозна компания попаднаха момчетата на Николай Желязков, с два от основните фаворити за медалите от това първенство. Откраднати точки от тези отбори и чиста победа срещу Мексико, ще ни даде възможност да прескочим първата фаза на първенството. В противен случай, само три точки няма да са достатъчни да продължим във втората фаза на първенството. България изигра две контроли със Сърбия, първата загубена с 5-0, втората завършила 2-2. Две контроли с Канада в София с успех за нас 3-2 и 3-1. Показаното срещу Канада дава надежди, че  без бой няма да се предадем срещу фаворитите.

foto:fivb.com

Нашите основни противници поляци и американци.

САЩ взе участие на турнир в Италия, където победи Италия с 3-0 и завърши наравно 2-2 с Япония.

Джон Спероу ще разчита на завърналия се в отбора Матю Андерсон, който отново ще играе като диагонал на разпределителя. На клубно ниво Андерсон се изявява като краен нападател. Пред американците стои задача попадане в битката за медалите, доброто представяне в Лигата на нациите дава основание за това.

foto:fivb.com

Традиционно преди голямо състезание поляците домакинстват на международния турнир „ Хуберт Вагнер“ , последна проверка за състоянието на отбора. В тазгодишното издание участие взеха отборите на Аржентина, Сърбия и Иран. Без особени проблеми, домакините спечелиха турнира, 3-0 срещу Иран, 3-0 срещу Аржентина и 3-0 срещу Сърбия. Категорични победи над всички противници. Якуб Кохановски бе избра на MVP на турнира.

foto:fivb.com

Поляците изиграха още една контрола с Аржентина и отново…… Тази контрола даде отговор на въпроса, на кого ще разчита Никола Гърбич в края на мрежата? Александър Сливка или Томаш Форнал, и двамата имат своите достойнства и когото да избере сърбинът няма да сгреши.

Поляците изиграха контрола и с Украйна преди турнира,  завършила в пет гейма, победа за Курек и компания с 3-2.

Основната тема в Полша преди началото на първенството е решението на Никола Гърбич да остави Уилфредо Леон извън групата. Леон претърпя операция на коляното, след приключване на първенството в Италия. Докторите даваха надежда, че той ще може да се възстанови на 100% процента за световното първенство, но неговото възстановяване се забави и Гърбич реши  да не рискува с включване на невъзстановен състезател. Мненията са силно поляризирани, в проведени анкети от фенове, 51% казват, че решението на Гърбич е правилно, 49% не одобряват освобождаването от отбора. Друг топ играч също остана извън група, Бартош Беднож, който играе за Зенит Казан,  за пореден път ще гледа голямо първенство по телевизията. Гърбич е поставен под сериозен натиск и тежък избор, на кои състезатели да разчита. Полша разполага с голямо количество класни играчи, и за всеки треньор е трудно да избира.

foto:fivb.com

Група D – Камерун, Франция, Германия и Словения. Изявен фаворит в лицето на Франция, която демонстрира  фантастичен волейбол под ръководството на Андреа Джани. Домакините от Словения ще атакуват второто място с нов треньор, румънеца Джордже Крецу, който замени австралиеца Марк Лебедю,  рокада която може да даде импулс в играта на отбора, след слабото представяне във VNL. Второто място в групата,  може да им осигури по-приемлив противник в следващата  фаза на шампионата. Словения загря за първенството с 3-0 срещу Иран в последната контрола.  Германия ще търси точки от фаворитите за да прескочи груповата фаза. Камерун все още не е на нивото на големите, но винаги може да се случат изненади.

foto;fivb.com

Група E – Канада, Китай, Италия и Турция. Италия със сериозна заявка за призово класиране. Волейболистите на  Фефе Де Джорджи влизат като настоящ европейски шампион и  ще гледат да вземат  максимума от първенството. Канада ще атакува второто място. Изненада може да се очаква от прогресиращия отбор на Турция, който се представя успешно в Европа, сега ще търси пробив и в световен мащаб. Малко не достигна на Турция да спечели промоция за VNL,  на чалъндж турнира във Филипините.

foto:fivb.com

 

Група F– Аржентина, Египет, Иран и Нидерландия. Бронзовите медалисти от Олимпиадата в Токио ще имат не лека задача да спечелят групата. Останалите отбори в тази група са способни на изненади  и мачовете между тях ще бъдат крайно интересни. Иран има своите вътрешно ведомствени проблеми на ниво състезатели – федерация, колебливо представяне в Лигата на нациите. Нидерландия прогресира, Роберто Пиаца умело мотивира своите състезатели да дават максимума, силната зависимост от играта на Абдел Азис може да им изиграе лоша шега.

foto:fivb.com

Първите два отбора от всяка група, плюс 4 най-добри трети отбори продължават във втората фаза на първенството, директни елиминации, 1/16 финални битки. В третата фаза отново ще има елиминационни двубои.

Очаква ни много силно първенство, където всички отбори ще се борят за всяка точка, за всеки гейм, но фаворитите както винаги са едни и същи.

+ There are no comments

Add yours