За съжаление България никога не се е славела със стабилност


Николай, добър ден!
В навечерието на срещата между националните отбори на Русия и България в Лигата на народите бих искал да ви задам няколко въпроса като експерт.

Видяхте ли руския национален отбор през 2019 г.? Какво впечатление остави?

Наблюдавах няколко мача на млада Русия. Много нови и гладни за успехи състезатели. Добра атмосфера, което е предпоставка за спокойна работа. Определено имате потенциал за бъдещето.

снимка:fivb.com

НА КОНСТАНТИНОВ МУ ПРЕЧЕХА ТРАВМИТЕ НА ЛИДЕРИТЕ НА ОТБОРА

България в сегашната Лига на нациите победи такива силни отбори като Франция и Канада, но загуби от Португалия и Китай. Дали това е подценяване на противника, липса на работа в екип или само на сегашното ниво на отбора?

България за съжаление винаги се е славела с липсата на постоянство. Можем да победим най- добрите, но също така можем да загубим от непретенциозни отбори. В конкретните срещи , това беше подценяване. На този етап текучеството на състезателите не се отразява добре, все още го няма синхрона между новия треньор Силвано Пранди и играчите. От друга страна такъв тежък турнир, не може да се изиграе със едни и същи състезатели.

Кой играч смятате за лидер на настоящия български национален отбор?

Нашият отбор разполага с добри играчи. Определено Цветан Соколов е лидера на този отбор, от който се очаква много. Капитанът Виктор Йосифов и либерото Теодор Салпаров също са хора, които могат да поведат отбора.

Какво не се случи в българския национален отбор при Пламен Константинов и какво може да даде 71-годишният Силвано Пранди на националния отбор?

Пламен води отбора в продължение на четири години. За този период, България бе преследвана от контузии на ключови състезатели по време на големите първенства. Това, определено повлия на резултатите на отбора. Ние сме ограничени от към избор на състезатели. Силвано Пранди е авторитетна личност и това е неговия най- голям коз. Ще се опита да обедини всички състезатели за една обща цел.

снимка:fivb.com

В олимпийската квалификация България ще играе с Египет, Пуерто Рико и Бразилия. Победата над Бразилия ще бъде чудо?

Всички се надяваме на олимпийската квалификация във Варна , България да бъде в най- добрата спортна форма и да успее да се класира за Токио 2020. Ще бъде изключително трудно , но не невъзможно , така смятам.

България взе едновременно два домашни етапи на Лигата на народите. Така че всеобхватният волейбол е търговски привлекателен в страната?

Така е , миналата година нямахме домакински турнир, тази имаме два. От тази гледна точка , добра работа на нашата федерация в международен план. В България обичат волейбола , той е единствения спорт, който се задържа в световния спортен елит, въпреки , че отстъпихме някое и друго място в класациите.

снимка:fivb.com

СОКОЛОВ Е СВИКНАЛ ДА ИГРАЕ ПОД НАПРЕЖЕНИЕ

  1. По едно време (преди шест-седем години) България се счита за един от най-добрите отбори в света. Сега отборът се бори да спаси място в Лигата на народите. Какво може да обясни такъв спад? Смяна на поколенията? Липса на харизматични играчи? Липсата на добър треньор, около който е изграден екипът?

Така е, тогава България беше в челото на класирането. Смяната на поколенията е една от причините . И сега имаме добри състезатели , но явно това не е достатъчно. Проблемът при нас е по- дълбок и е от управленски характер, почти винаги се работи на парче , без стратегия за бъдещето. Още повече разполагаме с ограничени ресурси, финансови, човешки.

Български клуб е последният в груповата фаза на Шампионската лига през сезон 2011/12. Това беше вашият отбор ЦСКА София. Защо националното първенство на България е толкова слабо?

Националното ни първенство е на средно европейско ниво. Основната причина е, че всички по- добри състезатели търсят развитие в чужбина за по- високо заплащане. За съжаление статутът на българския волейболист не е много висок, въпреки, че в последните 2-3 години се забелязва подем, привличат се чужденци, появяват се нови спонсори.

. В последния български шампионат руският разпределител Азизбек Исмаилов играеше  за клуб „Черно море“. Имате ли мнение по въпроса? В Русия те едва го познават.

Той играеше в непретенциозен отбор. Помогна им да останат в лигата. Нямам сериозни наблюдения върху него.

. Следващия сезон Тодор Скримов (“Енисей”), Цветан Соколов (“Зенит-Казан”) и Розалин Пенчев (“Белогорие”) ще играят в Русия. Скримов вече беше прекарал един ярък сезон в Нова. Как оценявате перспективите на Соколов и Пенчев? Какви са техните силни и слаби страни?

Това е добре, че български волейболисти ще играят в едно от най-силните първенства в Европа. Скримов има опит в Русия и при него нещата ще са по-лесни. Соколов и Пенчев в началото може да имат проблем с адаптацията, но мисля ,че бързо ще влязат в руската действителност.

снимка:fivb.com

Всички знаят качествата на Соколов, завършен състезател, играл във водещи отбори под напрежение.

Розалин все още търпи развитие, дано в Русия го направи. Силен на атака и сервис, трябва да добави на посрещане. В първенство където има много добри сервиращи , това ще му помогне да израсне.

Алмаз Хаиров https://sport.business-gazeta.ru/article/241153

 

+ There are no comments

Add yours